Home / Toscane

Wie kent niet de prachtige gestileerde Toscaanse beelden met de karakteristieke kale heuvelruggen in het zuiden, ook wel de Biancane genoemd. De beroemde kunststad Firenze, de kleinere bekende wijndorpjes Montalcino en Montepulciano, Arezzo, de échte stad van de Renaissance, de Chianti-streek met de befaamde wijnroute, de Toscaanse kust.

Wanneer we hier zijn, op zoek wederom naar niet platgetreden paden, willen we hier eigenlijk niet meer weg. Ook al is het misschien cliché, Toscane heeft het écht allemaal: prachtige landschappen, de zee, heerlijke olijfolie, uitstekende wijnen en lekker eten… Dit laatste geldt sowieso voor heel Italië, tja wat wil een mens nog meer?

De omgeving Creti Senesi

Creti Senesi verwijst naar de streek ten zuidoosten van Siena in de provincie Siena. De gemeenten Asciano, Buonconvento d’Arbia, Rapolano Terme en San Giovanni d’Asso liggen allemaal in dit gebied, met het dorp Asciano als centrum. Het landschap is weids en oud met grote kale heuvels en boomloze ravijnen. De karakteristieke kale heuvelruggen worden Biancane genoemd. 

Plekjes die u zeker moet bezoeken

Osteria le Logge, de place to be in Siena, ligt op enkele passen van het legendarische Piazza del Campo. Foto’s aan de muur getuigen dat ook de groten der aarde en vele beroemdheden de weg naar dit restaurant van Gianni Brunelli gevonden hebben. Hier ga je naartoe voor de sfeer en de bijzonder geraffineerde versie van de Toscaanse keuken. Osteria le Logge heeft een aanbeveling in de Michelingids.

Osteria Le Logge
Via del Porrione 33
53100  Siena
0039 0577/48013 (inderdaad slechts 5 cijfers!)
Gesloten op zondag, reserveren aanbevolen.

In Panzano vindt je Dario Cecchini. De bekendste zingende slager van heel Italië. Hier kan je genieten van een lunch buiten op het terras aan de lange aanschuiftafel, vooral de huisgemaakte Porchetta is heerlijk en uiteraard is hier de bistecca alla fiorintina een must. 

Het dorpje heeft een gezellig pleintje maar ook een prachtig restaurantje aan de rand van het dorp. Ideaal om te dineren met uitzicht over het prachtige Toscaanse landschap! Ik ben de naam van het restaurantje vergeten maar het heeft een terras aan de rand van het dorp, je kan het niet missen.

Asciano, het centrum van de Crete Senesi, ligt een 25 km ten zuidoosten van Siena. Het huidige historische dorpscentrum is van middeleeuwse origine en bezit nog enkele waardevolle monumenten. Als je vanuit Asciano richting San Giovanni d’Asso rijdt, kom je in een heel open landschap met weids uitzicht, een ritje van ongeveer een kwartier.

De abdij van Monte Oliveto Maggiore ligt in het dorpje Chiusure. Aan de rand van het dorp heb je een magnifiek uitzicht over het Crete-landschap met zijn scherpe afgronden en talloze cipressen. De abdij werd in 1313 gesticht door enkele edelen uit Siena die de benedictijner kloosterregel wilden invoeren. Amper zes jaar later erkende de paus de Orde van de Olivetanen. De grootste bezienswaardigheid van deze abdij is zonder twijfel de vierkante kloostergang. Hij is versierd met zesendertig fresco’s die het leven van de heilige Benedictus van Nurcia uitbeelden. Neem ook een kijkje in de refter, de gerestaureerde bibliotheek annex apotheek en de abdijkerk uit 1417 met een uitzonderlijk stel koorbanken van ingelegd hout. Alhoewel Napoleon het klooster in 1810 ophief, werkt hier nog steeds een international groep paters, gespecialiseerd in het herstellen van oude boeken. Een klein winkeltje verkoopt ook abdijproducten als wijn, likeuren, honing en medicinale kruiden, druppeltjes en zalfjes.

San Giovanno d’Asso of San Giovanni gelegen aan het riviertje de Asso, wordt gedomineerd door het imposante castello in het centrum. Het gehucht heeft duizend inwoners en is een kalme plattelandsgemeenschap. Eén keer per jaar echter verdwijnt de spreekwoordelijke rust en komen massa’s Italianen hiernaartoe. San Giovanni is namelijk het Zuid-Toscaanse centrum van de witte truffel en elk jaar in het tweede en derde weekend van november vindt hier een heuse truffelmarkt plaats. 

Naar aanleiding van het succes van de jaarmarkt en als ode aan de truffel opende het dorp in 2004 een truffelmuseum in de kelders van de oude burcht. Hier wordt het verhaal van het witte goud voor iedereen uit de doeken gedaan. Je krijgt eerst een korte multimedia-introductie over de geschiedenis van de truffel. Het tweede gedeelte test de relatie tussen de zintuigen en de truffel, je mag er je eigen snuffeltest uitvoeren. Daarna zie je op een video de echte truffelzoekers vertellen over hun ongewone werk. Dit dorpje is eigenlijk de overgang tussen Crete Senesi en de Val d’Orcia.

In het imposante castello in een vleugel van de oude burcht bevindt zich La Locanda del Castello, een zeer mooi hotel-restaurant. Het is hier aangenaam vertoeven en heerlijk eten. Het restaurant met elegant terras heeft al veel bekende gasten kunnen bekoren.

La Locanda del Castello
Piazza Vittorio Emanuele II, 4
43020  San Guivanni d’Asso
0039 0577/802939
Sluitingsdag weet ik niet dus ook hier best even bellen voor je ernaartoe rijdt. 

In Pienza of in Corsignano zoals het vroeger werd genoemd, stond de wieg van Enea Silvio Piccilomini, ofwel paus Pius II. Halverwege de 15de eeuw besloot deze paus zijn geboortedorp te verbouwen volgens de heersende stedenbouwkundige regels om zo een ‘ideale stad’ te creëren. Aangezien zijn eigen pauselijk besluit stipuleerde dat Pienza na deze verbouwing onveranderd en perfect bewaard moest blijven kun je dit renaissancejuweeltje nog altijd bezoeken en denken dat de tijd is blijven stilstaan. Inmiddels heeft Pienza zijn rechtmatige plaats op de Unescolijst van het werelderfgoed gekregen samen met de volledige weidse Val d’Orcia aan de zuidkant van de stad. De Val d’Orcia is met zijn zestigduizend ha een schitterend natuurpark, uniek en uitzonderlijk vanwege het culturele landschap. Pienza is tevens beroemd vanwege de pecorinokaas (schapenkaas).

Monticchiello ligt op een van de heuvels vlakbij Pienza en is mooi bewaard gebleven. Het oude kasteel uit de donkere dagen van de middeleeuwen domineert de heuvel. Montichiello is vooral bekend om zijn Teatre Povero dat in 1967 officieel werd opgericht maar eigenlijk al dateert van ver daarvoor. Als je door de grote ingangspoort het dorpje binnenkomt, is het eerste wat je ziet aan je linkerkant restaurant la Porta. Ook hier is een plaatsje op het kleine terras echt een aanrader. Best reserveren dus, of, zoals wij deden, een kleine wandeling door het dorpje maken terwijl je op een tafeltje wacht.

Osteria La Porta
Via del Piano 1
53026  Monticchiello di Pienza
0039 0578/755163
Gesloten op donderdag 

Het wijnstadje Montalcino biedt een schitterend panorama over het gebied tussen Siena en Monte Amiata. Het plaatje wordt gedomineerd door de in 1361 gebouwde burcht. Montalcino is vooral bekend omwille van zijn Brunello-wijn. Het caffé Fiaschetteri Italiana 1888, vlak bij het stadhuis, is een uitgelezen plaats om een glas te proeven. Even buiten Montalcino loont het absoluut de moeite even halt te houden bij de Romaanse abdij van Sant’Antimmo. Dit eeuwenoude bouwwerk gaat helemaal op in het landschap en straalt een onwezenlijke rust uit. Hier zijn nog echte monniken en je kunt zelfs een cursus gregoriaanse gezangen volgen.

Poggio Antico (letterlijk ‘oude heuvel’) is een begrip in Montalcino en ver daarbuiten. Het domein bezit aanzienlijke wijn-en olijfgaarden en heeft een indrukwekkende eigen productie. Het restaurant van Poggio Antico brengt topkwaliteit. Met acht personen in de keuken brengen ze hier dagelijks hun eigenzinnige versie van de cucina tipica. Het restaurant is zijn Michelinster meer dan waard.

Poggio Antico
Località Poggio Antico
43024  Montalcino
0039 0577848044
Gesloten op zondagavond en maandag.
Reserveren aanbevolen.

Montepulciano ligt aan de grens met Umbrië en ook hier heb je een mooi zicht op Zuid-Toscane met de Monte Amiata en Pienza maar ook op de Val di Chiana, Cortona en het Trasimenomeer. Binnen de stadsmuren bevinden zich vele middeleeuwse monumenten en palazzi in renaissancestijl. Al wandelend door de smalle, steile straatjes duik je echt het verleden in. Ook Montepulciano heeft een grote reputatie als wijnstad met de Vino Nobile di Montpulciano. Een aangename plaats om even te pauzeren is het art nouveau caffè Poliziano daterend van 1868. Dit mooie decor heeft al vele beroemde personen bekoord en diende vroeger als artistiek ontmoetingspunt voor de intelligentsia. Nu is het een hotspot voor zowel lokale bewoners als toeristen. 

In deze omgeving zijn er nog meer bijzondere plekjes, vooral Petroio, de moeite waard om te bezoeken. Ideaal voor een lunch bij Palazzo Brandano. Het is even klimmen om er te geraken maar van op dit terras heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en de boomgaarden van Franco Bardi. De voortreffelijk verfijnde keuken vormt een fijne afwisseling met de lekkere maar eerder ‘boerse’ Toscaanse gerechten.

Deze streek is ook bekend vanwege het thermenaanbod. Rapolano Terme, Chianciano Terme maar vooral Bagno Vignoni moet je gezien hebben. Al deze thermen zijn de geschiedenis zelve en sommige gaan terug tot de tijd van de Etrusken. Met hun zwavelhoudende water en een temperatuur rond de 37°C of meer bieden deze baden al eeuwenlang een heilzame verpozing. Bagno Vignoni heeft door de eeuwen heen niets van zijn mystieke aantrekkingskracht verloren. Ook nu nog komen veel mensen voor een wandeling rond het beroemde Romeinse bad of voor een kuur in een van de hotels.

Op een miniscuul en gezellig pleintje vind je hier Ornella Melani. De spuntineria van deze lieve dame is al twintig jaar een vaste waarde in dit eeuwenoude thermendorpje. Het is de perfecte plek om te genieten van de meranda toscana ofwel Toscaans tussendoortje. Onder de bomen kun je hier bij een heerlijk glas vino nobile van een lekker stukje pecorino, heerlijke vleeswaren en ingelegde groenten genieten. Dat kwaliteit hier op de eerste plaats komt, merk je onder andere aan het symbool van de slowfoodslak aan de deur.

Midden in het middeleeuwse dorp vind je l’Osteria del Leone, een van de oudste restaurants in Zuid-Toscane. Het prachtige binnenterras in het uitzonderlijk decor van dit oude stadje maakt het een ideaal plaatsje om te dineren. Wel reserveren, dit restaurant heeft een vermelding in de Michelingids.

Osteria del Leone
Via dei Mulini 3

53027  Bagno Vignoni-San quirico d’Orcia
Tel. 0039 577/887300
Geloten op maandag 

De Toscaanse kust

Het binnenland van Toscane is prachtig, maar ook de kuststreek is de moeite waard om te bezoeken. Vooral de dorpjes Castagneta Carducci en Bolgheri, de bekende wijngemeente van de Sassicaia. Kleine gezellige dorpjes om in rond te struinen. Een heel goed restaurantje in die streek is La Pineta. Het ligt echt op het strand, de setting is heel eenvoudig en doet helemaal niet vermoeden dat hier een sterrenchef aan het werk is, maar het eten is verrukkelijk.

La Pineta
via Cavalleggeri nord 27
57020 Marina di Bibbona (vlakbij Cecina)
Tel. 0039 586 600016

Van hieruit kan u via Volterra naar de Crete Senesi rijden, of andersom, het maakt niet uit het is een prachtige route. De stad Volterra is gebouwd op een rotsachtige heuvel ruim 500 meter boven het zeeniveau. Tegenwoordige telt Volterra zo’n 11.000 inwoners en weet het jaarlijks veel toeristen te trekken, die genieten van de historische architectuur en de mooie uitzichten over het nabij gelegen landschap.

Dwalen door de vele straten van dit kleine stadje is een feest, vooral wanneer men hier aan het eind van de middag, of het begin van de avond vertoeft. Het stadje komt tot rust, en wordt teruggegeven aan haar bewoners.

De hoge ligging van Volterra in Toscane Italië was gunstig vanuit strategisch oogpunt, mocht de stad worden aangevallen. In 1208 werd er begonnen aan de bouw van het paleis ‘Palazzo dei Priori’ dat uiteindelijk klaar was in 1257. Het is één van de oudste paleizen van Toscane en werd tijdens de middeleeuwen gebruikt door de plaatselijke overheid. Het is zeker een bijzondere en leuke bezienswaardigheid tijdens een bezoek aan Volterra. Het is gelegen aan het prachtige centrale plein ‘Piazza dei Priori’

Het meest bekende plein van Volterra is de ‘Piazza San Giovanni’, waar u kunt u genieten van een heerlijke kop koffie terwijl de zon straalt en u kijkt naar het typisch Toscaanse leven van de lokale bevolking.

Daarna kunt een bezoek brengen aan de Duomo, de kathedraal die bij het plein is gebouwd in typisch romaanse stijl. Binnen de kathedraal vindt u kenmerkende preekstoelen uit de 13e eeuw en kunstvoorwerpen gemaakt door de eeuwen heen. Ook erg indrukwekkend is het nabijgelegen Romeinse theater dat is gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. 

Tegenwoordig is Volterra bekend geraakt bij veel jongeren over de hele wereld dankzij de succesvolle boekverfilmingen van de Twilight Series. In deze serie is Volterra een belangrijke stad en de thuishaven van de Volturi, een verband van een groep vampieren met duistere krachten. Voor fans van de deze series is het een extra reden om deze historische stad eens te bezoeken.