Home / Italiaanse wijnen: een introductie

 

Graag omschrijven wij de Italiaanse wijnwereld als een fascinerende chaos. Het lijkt voor veel mensen bijna onmogelijk om volledig grip te krijgen op de Italiaanse wijnen en hun productiegebieden. Tig wijnbedrijven produceren immers een enorm aantal verschillende wijnen, een complexe situatie die zelfs de meest ingewijde wijnliefhebber verwart en ontmoedigt. Mensen die anders graag Italiaanse wijn zouden drinken…

Wij reiken wat informatie aan waarmee u kunt proeven van Italië, een basis voor verdere ontdekkingen die zich overigens niet hoeven te beperken tot alleen maar wijn.

Achter iedere wijn gaat het verhaal schuil van grote en kleine gemeenschappen, het verhaal van een nog niet zo lang verenigd Italië en het verhaal van een historisch eerbiedwaardige cultuur. Dikwijls markeren de gebruikte druivenrassen en de geproduceerde wijnen oude grenzen en bewaren ze tradities die anders onopgemerkt zouden blijven. Meer dan waar ook ter wereld laat de oogsttijd zien hoe diep de druivenoogst met de oudste tradities is verweven.

Meer kennis geeft meer begrip, en de vooruitgang die in recente jaren is geboekt door duizenden wijnmakers in bijna alle belangrijke wijngebieden, is adembenemend. Veel van de vorderingen betreffen de teeltmethodes en de technieken van vinificatie en rijping van de wijn. Deze trend naar meer vernieuwing is vooral versterkt door de ontwikkeling van de thuismarkt en de internationale afzet. 

Wat brengt de toekomst? De trend is er duidelijk een van verbetering van middenklassenwijn voor een schappelijke prijs en van topkwaliteit in de hogere prijsklasse. Het succesmodel: imago en exclusiviteit. In onze tijd hebben topproducenten laten zien dat er een internationale markt bestaat voor grote, dure Italiaanse wijn. Die bestond in het verleden niet.

De kwaliteitsrevolutie berust ook op de vernieuwing van veel wijngaarden en op de ambitie, zelfs onder de bulkproducenten, om een plaats te veroveren in de interessante sectoren van de markt voor kwaliteitswijn. Alle reden dus voor optimisme. Zo behoort Italië tot de lijst van beste internationale wijnproducenten.