Home / Appiano wijnen: alles begint in de wijngaard

Basta Poco - Wijnen

Het werk begint in de wijngaard. Het klimaat en het terroir vormen de natuurlijk habitat van de Appiano wijnen. De wijnboeren beschouwen het als hun hoogste doel om goed te zorgen voor deze habitat, om op de meest natuurlijke en eco-vriendelijke manier als mogelijk is, aan wijnbouw te doen. De  wijngaarden zijn hun kostbaarste bezit. Door hun ecologisch werk in de wijngaarden wordt het potentieel ervan op een natuurlijke manier bewaard. De vegetatie tussen de rijen reguleert de luchtcirculatie, de waterbalans van het terroir stimuleert de groei van humus, beschermt tegen erosie en creëert de ideale omgeving voor insecten.

Ons wijn assortiment

Traditie en ervaring karakteriseren de meer dan 100 jarige geschiedenis van San Michele Appiano. Gesticht in 1907 in economisch zware tijden, trok de coöperatie toen al de kaart van kwaliteit en eerlijke prijzen voor de wijnboeren. Boeren uit de streek die het hoofd nauwelijks meer boven water konden houden, besloten zich aan te sluiten om zo een vuist te maken naar de druivenopkopers die woekerprijzen voor hun oogst boden. 

In 1909 was het art nouveau wijnhuis klaar. De plannen van de kelder en de bouwmethoden die gebruikt werden, waren ver voor op hun tijd. De belangrijkste delen ervan zijn nog steeds in gebruik. Na een lange periode van uitbreiding, modernisering en aanpassingen om tegemoet te kunnen komen aan de eisen van de huidige tijd, vertegenwoordigt de meest recente restauratie de belangrijkste ontwikkeling in de geschiedenis van San Michele Appiano. Traditie versus vernieuwing.

Om de beste kwaliteitswijnen te garanderen, gebruikt men bij Appiano de typische houten vaten die dateren van bij de oprichting, net als state-of-the-art wijnmakerstechnieken.  Het innovatieve wijnhuis situeert zich langs de wijnroute en wordt beschouwd als een van de beste wijnhuizen in de Alto Adige en gans Italië.

San Michele Appiano is met 355 leden, 350 hectaren wijngaarden en 2,5 miljoen verkochte flessen wijn elk jaar, wereldberoemd. De ‘sanct valentin’-lijn alleen al verrukt wijnkenners overal ter wereld.

Hanz Terzer, oenoloog en Master wijnmaker van het huis, wordt beschouwd als één van de meest gerespecteerde kenners van witte wijn in Italië . De Gambero Rosso, Italiës prestigieuze wijngids, riep hem uit tot ‘winemaker 2000’. Hij maakt dan ook de beste witte wijnen van Italië en wordt beschouwd als één van de beste wijnmakers.  Zuivere aroma’s en een perfecte balans karakteriseren zijn wijnen.

‘Quality knows no compromise’